3 Ocak 2008 Perşembe

Geçenlerde 3N ihaleleri olmuştu hatırlayanınız vardır. Biz daha 3N'yi beklerken Amerika XOHM'ladı. nedir bu...!

Türkiye'de bizler üçüncü nesil GSM şebekelerini 4 gözle beklerken, Amerika'da Chicago ve Washington, DC şehirleri birkaç gün önce 4N'ye merhaba dedi. Ülkenin üçüncü büyük cep telefonu şirketi olan Sprint Nextel tarafından 5 milyar dolara inşaa edilen ve bu iki şehirde deneme sürecine başlayan kablosuz genişbant internet servisi WiMAX teknolojisini kullanıyor ve 2008 yılı sonuna kadar 100 milyon kişiye ulaşmayı planlıyor. Servisi XOHM adı altında pazarlayacak olan Sprint Nextel'in WiMAX alanında en büyük destekçileri Intel ve Google.

WiMAX'i GPRS, HSDPA, ya da CDMA-EVDO gibi 2N/3N teknolojileriden ayıran en büyük özelliği, internet'e daha hızlı erişim sağlamasının dışında, chipset maliyetlerinin daha düşük olmasından ötürü servisin hem daha ucuz olması hem de her türlü elektronik eşyaya kolayca entegre edilebilinirliği. Fikir vermesi açısından XOHM'un planladığı servisler arasında şunlar var:
Daha hızlı ve daha ucuz laptop kablosuz internet mobil erişim kartları (bir Wi-Fi alanının kilometrelerce daha geniş olduğunu ve hareket halindeyken erişimin sürdüğünü düşünün)
Fotoğraf makinanız içinde WiMAX çipi (resim çekiyorsunuz, anında ofoto, facebook ya da flickr gibi bir siteye yolluyorsunuz)
Video kameranız da her daim internete bağlı (ali sami yen'desiniz, maçı videoya çekiyorsuz ve aynı anda bunu youtube'da canlı yayınlıyorsunuz - yayın hakları keşmekeşini düşünemiyorum)
Arabanız altta kalır mı - o da internete bağlı (mesela arabada artık internet radyolarını dinleyebiliyorsunuz, ya da google maps ile yönünüzü buluyorsunuz, olamadı arka koltukta çocuklar 'on-demand' video seyrediyorlar
mobil video konferans
internet'te bağlanabilecek ve hayatımıza renk katacak diğer edevatlar arasında: mobil oyun konsolları, alarm saatleri, güvenlik kameraları, reklam panoları vs bulunuyor
Biz beklemeye devam edelim... Hatta bu 3N'i olsun mu olmasın mı tartışmasına girelim... Nerde o üretici kaşif fatihler... Bizim kiler harbiden adından anlaşılacağı gibi hindi gibi düşünüyoz..
Ve Her Yılbaşında kesiyolar başımızı ya hadi hayırlısı...

Hiç yorum yok: