3 Ocak 2008 Perşembe

Arama motorları interneti kullanmayı bizlere öğreten ve daha etkin kılan enbüyük yardımcılarımız.Peki sadece Google arama motoru olarak YETERLİ Mİ ???

Bildirgeçte görüp çok hoşuma giden bu yazıyı sizinle paylaşmak istedim;
Yetmez.
Bize sunulan her imkanı niye değerlendirmeyelim? Yüzlerce anlamlı ve her derde deva seçenek var. Google unutulsun anlamına gelmiyor bu. Google, blog aramasıyla, kitap aramasıyla ve diğer olanaklarıyla elde var bir. Ya diğerleri? Saymakla, sınıflandırmakla bitmiyorlar. Arama olayının iki cephesi var. Kimileri sadece işin arama boyutunda. Ama kimileri de aranan olmak istiyor. Bu yazıyı okuyanların büyük çoğunluğu ise her iki gruba da giriyorlar.

Yeni bir yazı okudum; orijinali ve burada da türkçesi, Çin üzerine. Çin yakında dünyada en çok ingilizce konuşulan ülke olacakmış. Artık ne kadar yakında onu bilemeyeceğim, ama bilinen gerçek Çin'in 165milyon internet kullanıcısı ile dünyada ikinci sırada olduğu. Ve konumuzla ilgili diğer bir gerçek: Çin'in en ünlü arama motoru Baidu dünyada en çok ziyaret edilen 5.site! Tamam site çince ve bir halt anlaşılmıyor ve siz de aramalarınızda baidu.com adresini kullanmıyorsunuz. Ve kuvvetle muhtemeldir ki sitenizi veya bloğunuzu da kaydetmediniz. Diyeceksiniz ki çince mi biliyoruz ki kaydedelim. Burada basit yöntemi anlatılıyor resimlerle, çinceye gerek yok. Siz kaydolun, Çin'den gelecek ziyaretçi trafiğini küçümsemeyin.
İlgimi çeken bir diğer millet de hintliler. Nüfus çok, ingilizce bilen çok, internet kullanımı yaygın. Hint arama motorları başka bir yazının konusu olacak gibi görünüyor.

Biz gelelim arama motorları sınıflandırmalarına ve örneklerine:High Beam: Makale, yayın, kitap arıyorsanız.Tootoo: İşadamıysanız, ürününüzü satacak veya alacak yer arıyorsanız.PogoFrog: Doktorsunuz, eczacısınız, sizi buraya alalım.EveryClick: Aramalarınız hayırlı işlerde kullanılsın istiyorsanız. AskMeNow: Cep telefonlarınız için.Cep telefonlarınıza ayrıca: Ask Mobile, Yahoo! oneSearch, Netvibes2GoSosyal aramalar: filangy, omgili, sproose, url.com, collarity,...Blog aramaları, meta aramalar, audio, video aramaları diye liste uzayıp gidiyor. Listenin tamamını excel olarak indirmek için buradankaynağa gitmek için buradan yararlanabilirsiniz.Bence yararlanın.

Hiç yorum yok: