16 Temmuz 2008 Çarşamba

HAKİA semantik arama motoru


  Semantik arama motoru (Anlam-merkezli arama motoru) web 3.0 ın ilk örnekleri olan hakia artık bizim dediklerimizi anlayıp o anlama gelen sonuçları bize döndürecek bir yenilik sağlıyor. Hakia bu gün itibariyle anasayfasını da değiştirdi, bunun yanında dilimizide öğrenmeye başlayan hakia artık tüm servislerinde türkçe desteği vermekte.

 Hakianın diğer özelliklerinden bahsetmek istiyorum. Hakia clup diye sosyal ağları var. Bunun yanında sizin sorduğunuz soruları soran kişileri görüp onlarla diyaloğa geçebiliyorsunuz. Kendi özel sayfanızı oluşturup arama sonuçlarında gelmesini istediğiniz ve istemediğiniz sonuçları söyleyerek artık tüm aramalarınızda girmiş olduğunuz kurallar doğrultusunda size sonuç dönüyor. bu da size daha sağlıklı bir arama sonucu döndürüyor.

 Dünyada google gittikçe kan kaybetmeye başladı ve hızla kaybediyor. 

Mesela bir kaç örnek verelim;

Rusya -                        Yandex %47, Google %31 
Çin -
                             Baidu %55, Google %23
Güney Kore -
            Naver %77, Google %2
Çek Cumhuriyeti - 
Seznam %60, Google %30
Estonya -
                  Neti %65, Google %25

Herkesin bir google'ı var bizim neden olmasın:) Hakianın başında değerli bir fizikçimiz var;  Rıza Can Berkan hem dünyada bir ilki gerçekleştirmiş ve ilk semantik arama motorunu kurmuş değerli insan. yani hakia ya kendi öz çocuğumuz gibi bakabilirizi uluslar arası arenada yüzümüzü güldürün nadir bir girişim.

hakianın google, yahoo ve msn gibi arama motorları ile kıyaslayıp (sayfayı iki ayrı arama motoru sonuçlarını karşılaştırmak üzere ikiye bölüyor.) hakia için iyi, eşit veya kötü gibi değerlendirme sonuçları girebiliyor

Teknolojisinden bahsetmek gerekirse 

 Günümüzün lider arama motorları (Google, Yahoo, gibi) sadece anahtar kelime, meta arama, indeksleme ya da buna benzer ilk-nesil teknolojileri kullanıyor.                                                      hakia teknolojisi yepyeni bir alt yapı tasarımı ve bu yapıya entegre edilmiş semantik algoritmaları içeriyor.                                                                                                                                       hakia sorulan soruyu algılama ve komple cevap verme kapasitesine sahip bir arama motoru olma yolunda önemli ilk-adımları atmış ve bu becerisini otomatik bir halde "öğrenerek" geliştirmek üzere tasarlanmış. hakia teknolojisinin farkını örneklemek gerekirse, hakia arama motoru “Başağrısını hangi ilaç iyileştirir?” sorusuna “Aspirin migrene iyi gelir” gibi bir cevap getirebilecektir. Soru ve cevap cümlelerindeki hiçbir kelime aynı değildir.

2 yorum:

Serdar Kocaoğlu dedi ki...

hocam makalelerinde baya google karşıtısın ama googleın internete getirdiği havayı ve yenilikleri de yabana atmamak yani hakkını yememek lazım. bir de şu var, dünyada google'a bizden çok giren ülke yoktur zaten. bizden başka nerde görülmüş internete googledan girildiğini zanneden bu kadar insan :)
çalışmalarında başarılar..
Bana da beklerim..

yunus karadağ dedi ki...

Yoo hayır google sağolsun onun hakkını vermeden geçemeyiz. Türkiyede internet onun sayesinde kullanıldı desek yeridir.