11 Temmuz 2008 Cuma

web 3.0 (semantik web) & webOS Operating System

 Yakın zamanda webin yeni versiyonu 3.0 hayatımızda iyice kendini hissettirecek gibi görünüyor web 3.0 ın ise ilk göstergesi semantik web dediğimiz anlamsal web. Bu konuda arama motorları devreye giriyor örneğin google yazdığımız sorduğumuz herhangi bir cümlede karşımıza alakası olmayan bir çok spam ve reklam içerikli bilgilerin çıkması ve işimizi geciktirmesi tahammül edemeyeceğiz bir sorun haline gelmiş durumda. 

İş te bu da bir PROBLEM bundan yani bu problemden çok mutluyum çünkü problem var herşey var demek iyi bir problem var ki hemen çözümü araştırılmaya başlanıyor sağolsun HAKİA semantik aramayı keşfedik hala üzerinde çalışan bir kurum. artık türkçeside var. Bu hakia projesi web 3.0 ın ilk örnekleri arasında. Semantik arama denildimi akla ilk gelen hakia olmuş durumda. Bu konuda Microsoftunda çalışmaları var hatırlayanlar vardır belki yakın tarihte semantik arma şirketi olan bir şirketi bünyelerine kattılar herkes bu şirketin hakia olmasını beklerken microsoft powerset'i satınalarak bünyesine kattı.  Şimdi gözler google da aslında oda tutup Hakia yı satınalabilir yada ortak olabilir diye düşümeden edemiyorum.

İki başlık kullandım bunlardan İkincisi ise yine yeni bir trend internetin hızlanmasıyla daha da yaygınlaşacak nedir? WEB OPERATING SYSTEM  webOS yani artık bilgisayarımıza kurduğumuz işletim sistemileri vista ,xp , linux vs.. artık herhangi bir programı veya sistemi kendi bilgisayarımıza kurmaya gerek kalmadan herşeyi internet üzerinden yapmamızı sağlayacak bir sistem. 

işte buda web 3.0 ve üstü versiyonlar için. daha önceden bu işe ilk kalkışanlar yani ataları yine microsoft tur. microsoft yine bir soruna çözüm olarak yani yine bir problem (iyiki varsın problem)    çözüm olarak o problemde korsan programları önlemek; için ofis programını artık internetten servis olarak vererek başlattı. yani ofis ile işimiz olduğu zaman gidip bilgisayarımıza ofis kurmaya gerek kalmadan internet üzerinden işlemlerimiz yapıp kullandığımız kadar ücret karşılığında bu hizmeti veriyor.

Bir zamanlar artık herşey web dediklerinde hafiften gülümserdim artık çook çook iyi anladım bunuda webOS lerin çıkması sağladı webOs ler demek bilgisayarın artık hep internette demek. işlemciye hardiske felan ihityacın yok demek gibi birşey:-) internette senin sanal bir bilgisayarın varmış gibi bütün bilgisayarda yaptığımız işleri internet üzerinden yapacağız. Yine ilk örnekleri de hazır. Bir= Wubuntu       iki= ghost     üç ....

Artık Herşey WEB                                       

Hiç yorum yok: