24 Haziran 2008 Salı

Artık bir resmin nerde çekilmiş olduğunu google maps üzerinden yada herhangi bir harita programından öğrene bilirsiniz hemde kordinatlarıyla birlikte

  Bu google map olayıyla iyice çılgınlık haline gelen harita ,gps ve navigasyon vs gibi  yeni teknolojilerin dünyamıza girmesiyle herkes dünya üzerinde nerede olduğunu nasıl hareket ettiğinin bilincine iyice varmaya başlamışken, Amerikada bir çılgınlık daha başladı..

Bu çılgınlık yeni bir yazılım yeni bir algoritması im2gps algoritması  teknoloji  proje ile  hayat bulmuş bir  ilk komputerize yöntem. Ne diyelim bu fikri duyunca aklıma bizim EFS projesinde resimedeki rakamı okumya çalışan algoritmamız aklıma geldi. İşallah yakın zamanda bizlerdende çığır açacak projeler çıkar. Neden her şeyi başka birileri buluyor bizlerin eksikleri ne, fazlamız bile var türküz.

Sistemde kullanılan IM2GPS algoritması, bilgisayar biliminde master öğrencisi James Hays ve bilgisayar bilimi ve robotbilim’de yardımcı doçent olan Alexei A. Efros tarafından geliştirildi.  Carnegie Mellon Üniversitesi’n de geliştirildi.

PEKALA NE YAPAR BU'

derseniz çekilen bir resmin nerede çekildiğini lokasyonu ile birlikte vermekte kısaca çektiğiniz bir resimi bu proje sayesinde google map de yada virtualMap de anında nerde çekildiğini aynı gps sitemiyle şuan nerede olduğunuzu gördüğünüz gibi görebileceksiniz.. pekala nasıl bir algoritma var derseniz ise. aslında çok basit gibi görünen ama bir çok çoğrafi bilgiyi barındıran ve flicker ı kullanan bir sistem. sistem fotoğrafın kompozisyonunu analiz ediyor, renklerin ve dokunun dağılımını dikkate alıyor ve fotoğraftaki hatların yönünü ve sayılarını kaydediyor. Böylelikle Flickr’da yer alan benzer görünüşe sahip fotoğrafları tarayabiliyor...

Kod Matlab ve Python programlama dilleri kullanılarak hazırlandı ve Linux’da test edildi. Kod ile ilgili ayrıntılı bilgilere erişmek için burayı tıklayın.

Hiç yorum yok: