9 Eylül 2007 Pazar

NASA Photosynth sayesinde Dünyayı artık 3Boyutlu Görmemizi sağlayacak...

Bu güne kadar sadece resimlerde ve özel gözlükler sayesinde ulaşabildiğimiz 3 boyutlu görüntü artık klavyemizin ucunda olacak.
Dünyayı gerçek anlamda üç boyutlu hale getirecek olan Photosynth, uzay mekiği meraklıları için NASA koleksiyonu duyuruldu. Dört farklı resim koleksiyonundan oluşan NASA resimleriyle Houston’a gitmeye gerek kalmadan uzay mekiğini, kalkış rampasını, uzay mekiğinin içini incelemeniz mümkün olacak:
http://media.labs.live.com/photosynth/NASA/default.htm
NASA Photosynth Koleksiyon Listesi:
- Orbiter and 747
- Launch Pad
- Inside the VAB
- Vehicle Assembly Building
Photosynth çok önemli bir adım, gerçek dünyayı sanal bir dünyaya aktarmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Tek yapmanız gereken aynı mekanın birden fazla açıdan çekilmiş resimlerini Photosynth programına vermeniz, program resimleri özel resim işleme yöntemleri kullanarak önce belirli noktalardan biraraya getiriyor, sonrasında ise gölgeler ve derinlik hesaplamaları ile üç boyutlu hale getiriliyor. Sonuç olarak ortaya yaşadığımız dünya aynı haliyle sanal bir dünyaya aktarılabiliyor. Böylelikle hiç gitmediğiniz yerlere gitmeniz, hiç görmediğiniz önemli eserleri görmeniz mümkün. Henüz programın son kullanıcı için bir versiyonu yok, koleksiyonlar Microsoft araştırma ekipleri tarafından yaratılıyor. Gelelim güzel habere; Türkiye’yi bu yeni sanal dünyada da en iyi şekilde tanıtabilmek için kolları sıvadık. Önce Sultanahmet Meydanı ve Anıtkabir ile başlama kararı aldık, çeşitli fotoğraf kulüplerinin desteğiyle bunu gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu konuda Microsoft Türkiye ile ortak çalışma yapmayı düşünen kulüplerin taleplerini bekliyoruz.
"Mehmet Nuri çankaya" yunus karadağ

Hiç yorum yok: