3 Mart 2015 Salı

Sql Server 2016 New Features


Bilindiği üzere microsoft sql ürün grubunda her 2 senede bir yeni versiyon çıkaracağını duyurmuştu. 2014 den sonra Sql Server 2016 versiyonu önümüzdeki sene release olacak. Yeni versiyonda neler gelecek bizi neler bekliyor diye merak edenlere bir kaç ipucu vermek istedim.

* Bomba özellik olarak tempdb yi artık çağaltabileceğiz. Her bir uygulama için ayrı tempdb kullanılmasına olanak sağlanacak. (CTP 2 de henüz bu özelliğe rastlamadım, sadece kurulum sırasında core adedi kadar tempdb datafile'ı oluşturmaya zorluyor.)
Aslında uzun zamandır böyle bir geliştirmeyi bekliyordum, sonunda geldi diyebiliriz.
Bu, şu demek oluyor, artık tek bir tempdb ye tüm instancenin yükünü vermek zorunda kalmayacağız, bir kaç tempdb farklı disklere farklı db ler için oluşturabiliriz. Bu tüm instance üzerindeki yükü tek bir database den geçirmeyip artık bir kaç dbye dağıtabileceğimiz anlamına geliyor ki, yıllardır uğraştığınız "tempdb yi ssd ye koy" derdinede bir nebze çözüm olacak.

* Tabi her zaman ki gibi cloud a daha fazla ağırlık verilmiş.

* Yeni bir özellik olarak In-memory table da in-memory oltp ile In-Memory DWH aynı tablo üzerinde kullanıbilme imkanı sağlanmış.
Bu da artık pratition table mantığı ile in-memory table tutabileceğimiz anlamına geliyor.

*  Bir başka iyileştirme hadoop tarafında, hali hazırda pdw de mevcut olan bir özelliğini sql server 2016 ya da getirmişler. Yani artık otomatik olarak sql server dan hadoop sorgulaması yapabileceğiz, üstelik ekstra bir map radius le uğraşmaya gerek kalmadan. Otomatik map radius  geliyor diyebiliriz.

*  Activity Monitor dashboard'ına yeni bir alan eklenmiş çok da güzel olmuş (ctp2 de ismini yazmayı unutulmuş) ACTIVE EXPENSIVE QUERIES tabı hayatımıza giriyor.

* Query Store özelliği artık hayatımıza girmiş olacak, (çok ihtiyaç duyduğumuz bir özellik) development ortamda sağlıklı çalışan querylerimizi productiona alırken execution planları ile alabilmemizi sağlayan bu teknoloji, aynı zamanda mevcut ortamda enable edildiği takdirde querye ait geçmiş planlarıda depolama şansı vererek, yeni query plan ile eskisini kıyaslama imkanı sağlamaktadır. Ve restart edildiğinde query planlar artık yok olmayacak. 






Hiç yorum yok: