4 Temmuz 2007 Çarşamba

Bill gate'nin tahtını alan OSMANLI torunu


Gates'e Osmanlı tokadı
O bir Osmanlı torunu. Meksika'ya göç ettiler . Şimdi dünyanın en zengin adamı.
Carlos Slim Helu
Yıllardır dünyanın zenginler listesinde bir numarada olan Microsoft’un kurucusu Bill Gates koltuğunu, Osmanlı torunu Meksikalı Carlos Slim (Selim)’ e kaptırdı.
Meksika’da yapılan saygın bir araştırmaya göre ülkenin en önemli işadamlarından 67 yaşındaki Carlos Slim Helu, 67.8 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin ismi oldu.
Meksikalı Carlos Slim aslen Lübnanlı. Babası Yusef Selim Haddad, Lübnan’da doğdu. O dönem Osmanlı toprağı olan Lübnan’da yaşayan Haddad, 1902 yılında Meksika’ya göç etti. Burada emlak işine giren Haddad büyük başarıya ulaştı. Bir Zengin Meksikalı ailenin kızı Linda Helu ile evlenen Haddad’ın altı çocuğu oldu. Carlos Slim Helu, çiftin beşinci çocuğuydu.
ASLINDA SOYADI ‘SELİM’
Meksikalılar, Haddad’ın Selim olan soyadını tam telaffuz edemedikleri için ailenin soyadı zaman içerisinde Slim olarak değişti. İnşaat mühendisi olan Slim’in asıl başarısı 1990 yılında Meksika’da özelleştirilen telekom şirketi Telmex’i satın almasıyla başladı. Bugün şirketlerinin yönetimini üç oğluna devreden Slim, sağlık ve eğitim yardımları için kurduğu fona dört yıl içinde 10 milyar dolar ödemeyi taahhüt etti.
Dünyanın en zenginlerinin listesini yayınlayan Forbes Dergisi Nisan ayında Slim’in Warren Buffet’tan ikinci sırayı devraldığını ancak Gates’in ardında olduğunu kaydetmişti. Mart ile Haziran ayları arasında yaşanan gelişmeler sonucunda Carlos Slim’in, yaklaşık 9 milyar Dolar Gates’in önüne geçtiği kaydediliyor. Bill Gates’in serveti de yaklaşık 60 milyar Dolar olarak tahmin ediliyor.
YÜZDE 27’LİK HİSSE ARTIŞI ETKİLİ OLDU
Slim’in zenginliğindeki artışta, çoğunluğuna sahip olduğu Latin Amerika’nın en büyük cep telefonu şirketi America Movil’in hisselerindeki yüzde 27’lik artış etkili oldu. Bu artışla Slim’in serveti Gates’in servetine 8.6 milyar dolarlık fark attı. Slim’in tüm şirketleri 2007’de çok başarılı bir performans gösterdi. Slim’in sahip olduğu Telmex’in hisseleri bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 11 yükseldi. Bankası Inbursa’nın hisse artışı ise yüzde 20’yi buldu.
12 YAŞINDAN BERİ YEDİKLERİNİ NOT EDİYOR
Slim’in servetinin kaynağını babasından kalan miras oluşturuyor. İlk işi, Şark Yıldızı anlamına gelen La Estralla Del Oriente adlı kuru gıda dükkanıydı. En büyük atılımını ise Meksika’nın ana telekom operatörü Telmex’i 1990 yılında özelleştirmeden alarak yaptı. Meksika’da her 10 sabit hattan 9’unu elinde bulunduran Telmex, Slim’in servetini katlamasına yardımcı oldu. Slim’in yükselişini, devletin tekelleri korumasına bağlayanlar da var. Slim son derece sade ve tutumlu olmasıyla da tanınıyor. İlk yatırımını 11 yaşında hazine bonosu alarak yapan Slim’in, 12 yaşından bugüne kadar yediği çörekler, içtiği içecekler dahil tüm harcamalarını bir kenara not ettiği belirtiliyor.
SERVETİYLE NELER YAPILABİLİR?
Kenya, Liberya ve Haiti’nin dış borçlarını kapatabilir. Günlük harcaması 177 milyon dolar olan, Irak’taki ABD ordusunu 299 gün boyunca finanse edebilir. Turist olarak 25 milyon sterlin ödeyerek uzaya 2.130 kere seyahat edip her seferinde 10’ar gün tatil yapabilir. Google’ın 1.65 milyar dolar ödediği YouTube’u 32 kez alabilir. Geceliği 25 bin dolardan Bahamalar’daki ultra lüks Atlantis otelinde 5 bin 808 yıl kalabilir. Tanesi 38 milyon dolardan 1.400 Gulfstream G500 jeti alarak filo kurabilir..........................................

Hiç yorum yok: