22 Mayıs 2007 Salı

DEFRAG NEDİR ve NASIL YAPILIR.?

Bilgisayarın harddiski zamanla üzerine birşeylerin kaydedilmesi , silinmesi ve çeşitli programların oyunların kurulması artı kurulu olan ve yüklü olanların silinmesi sonucu aşırı ve dağınık hafıza birikmelerine neden olacaktır. Bu durum harddiskin çalışmasını olumsuz yönde etkileyecektir. bu durumdan kurtulmak için defrag dediğimiz yöntemi yapmamız bize çok büyük yarar sağlayacaktır.
Defrag işlemini kısaca şöyle açıklayabiliriz; Harddsikimizi bir kütüphane gibi düşünelim. kaydetdiğimiz mp3 olsun film olsun hertürlü veriyide kütüphanenin raflarına konulan kitaplar olarak düşünelim. Kitap koydukça kütüphanenin yükü artar bu gayet normal pekala silme işlemimiz sonucunda nasıl bir şey oluyo diye düşünürsek..! Sildiğimiz her veri harddiskin üzerinden kaybolur ama yeri orada kalır. Hatta veri daha alt yerlerde indexlenir. Recovery işlemini düşünün sonra verileri nasıl geri alıyoruz sizce.? Silinme işlemi kitabın raftan alınmasıdır aslında. kitap alınır ama kapladığı alan orada kalır. defrag (birleştirme) işlemi ise bu boşlukları birleştirrek harddiskte bir bakıma alan açar.
DEFRAG NASIL YAPILIR.?
* Bu yordamı gerçekleştirmek için yerel bilgisayarda Administrators grubunun üyesi olmanız veya uygun yetki verilmiş bir temsilci olmanız gerekir. Bilgisayar bir etki alanına katılmışsa, Domain Admins grubunun üyeleri bu yordamı gerçekleştirebilir. En iyi güvenlik yöntemi olarak, bu yordamı gerçekleştirmek için Farklı Çalıştır seçeneğini kullanın.
* Disk Birleştiricisi’ni açmak için Başlat'ı tıklatın, Tüm programlar'ın, Donatılar'ın ve Sistem Araçları'nın üzerine gelin, sonra Disk Birleştiricisi’ni tıklatın.
* Birimleri birleştirmeden önce çözümlemeniz gerekir. Böylece, birleştirmeye zaman ayırmanız gerekip gerekmediğini saptayabilirsiniz.
* Bir birimin Disk Birleştiricisi tarafından tümüyle ve yeterli biçimde birleştirilebilmesi için en az %15 boş alan olması gerekir. Disk Birleştiricisi bu alanı dosya parçaları için bir sıralama alanı olarak kullanır. Birimin %15'ten az boş alanı varsa, Disk Birleştiricisi birimin yalnızca bir kısmını birleştirir. Birimdeki boş yer miktarını artırmak için gerekmeyen dosyaları silin veya başka bir diske taşıyın.
* Dosya sistemi tarafından bozukluk olasılığını göstermek üzere kirli olarak işaretlenmiş birimleri birleştiremezsiniz. Kirli birimi birleştirmeden önce birim üzerinde chkdsk komutunu çalıştırmanız gerekir. Fsutil dirty query komutunu kullanarak bir birimin kirli olup olmadığını belirleyebilirsiniz. chkdsk ve fsutil dirty komutları hakkında daha fazla bilgi için İlgili Konular'a bakın.
* Disk Birleştiricisi'nin bir birimi birleştirmesi için gereken süre birimin boyutu, birimdeki dosya sayısı, birimdeki parçalanmanın oranı ve kullanılabilir sistem kaynakları gibi birçok etkene bağlıdır.
* Yalnızca yerel dosya sisteminin birimlerini birleştirebilir ve aynı anda yalnızca bir Disk Birleştiricisi oturumu çalıştırabilirsiniz.
* Bir birimi birleştirmeyi kesmek veya geçici olarak duraklatmak için sırasıyla Durdur'u veya Duraklat'ı tıklatın.
Bu şekilde harddiskimizin hem ömrünü artırmış oluruz hemde hızını artırmış oluruz.



Hiç yorum yok: