24 Temmuz 2008 Perşembe

Google'a neler oluyor..!

 Son haftalarda sanırım gizliden gizliye değişime gitmekte google. Ya da başına kötü şeyler gelmekte de:) Neler olduğu anlaşılmış değil henüz. Geçen hafta global de bir sorun vardı mesela sayfa yüklenmiyordu bile. Şunu farkettim sağımda solumda insanlar tutuşmaya başladılar, ilk soruları "internet mi koptu..! " oldu sonra google da bir sorun olduğunu anlayınca çoğu korkulu göözlerle içlerinden gözlerine yansıyan "eyvah...! ne yapacağım şimdi" haykırışlarını görmüş gibi oldum. 

 Bu durumu pek yadırgamadım çünkü internet hayatımız neredeyse google dan ibaret. Ben tarafında ise işler normaldi çünkü  hakia kullanmaya daha önceden başlamıştım. 

Diğe bir değişiklik ise heralde google saman altında gizlice çehre değiştirmeye karar verdi. Size iki yenilik sölim:

1- gmail de güvenlik adına süper bi gelişme var. Hesabınızı IP olarak kimin kaç saat önce açtığını ve şuan açık bir gmail hesabınız olup olmadığını varsa IP sinin ne olduğunu öğrene biliyorsunuz. ve öğrenmekle kalmayıp istediğiniz oturumu kapatabiliyorsunuz.

2- map da çevreci çözümler bulmaya başladı desek mi doğruu olur yoksa ihtiyaç olduğu için mi  yapıldı bilmiyorum ama. walk diye bir sekme koydular googlemap e. 

Bunların yanında çeşitli forumlarda da gözrdüğüm bir durum var google indexleme işini ya değiştirdi yada türkiyede bu işleme biraz ara verdi olacak ki . herkesin bu konuda bir sıkıntısı var bu haftalarda. 

Bakalım ne oluyor google ye ilerleyen günlerde kokusu çıkar:)

16 Temmuz 2008 Çarşamba

HAKİA semantik arama motoru


  Semantik arama motoru (Anlam-merkezli arama motoru) web 3.0 ın ilk örnekleri olan hakia artık bizim dediklerimizi anlayıp o anlama gelen sonuçları bize döndürecek bir yenilik sağlıyor. Hakia bu gün itibariyle anasayfasını da değiştirdi, bunun yanında dilimizide öğrenmeye başlayan hakia artık tüm servislerinde türkçe desteği vermekte.

 Hakianın diğer özelliklerinden bahsetmek istiyorum. Hakia clup diye sosyal ağları var. Bunun yanında sizin sorduğunuz soruları soran kişileri görüp onlarla diyaloğa geçebiliyorsunuz. Kendi özel sayfanızı oluşturup arama sonuçlarında gelmesini istediğiniz ve istemediğiniz sonuçları söyleyerek artık tüm aramalarınızda girmiş olduğunuz kurallar doğrultusunda size sonuç dönüyor. bu da size daha sağlıklı bir arama sonucu döndürüyor.

 Dünyada google gittikçe kan kaybetmeye başladı ve hızla kaybediyor. 

Mesela bir kaç örnek verelim;

Rusya -                        Yandex %47, Google %31 
Çin -
                             Baidu %55, Google %23
Güney Kore -
            Naver %77, Google %2
Çek Cumhuriyeti - 
Seznam %60, Google %30
Estonya -
                  Neti %65, Google %25

Herkesin bir google'ı var bizim neden olmasın:) Hakianın başında değerli bir fizikçimiz var;  Rıza Can Berkan hem dünyada bir ilki gerçekleştirmiş ve ilk semantik arama motorunu kurmuş değerli insan. yani hakia ya kendi öz çocuğumuz gibi bakabilirizi uluslar arası arenada yüzümüzü güldürün nadir bir girişim.

hakianın google, yahoo ve msn gibi arama motorları ile kıyaslayıp (sayfayı iki ayrı arama motoru sonuçlarını karşılaştırmak üzere ikiye bölüyor.) hakia için iyi, eşit veya kötü gibi değerlendirme sonuçları girebiliyor

Teknolojisinden bahsetmek gerekirse 

 Günümüzün lider arama motorları (Google, Yahoo, gibi) sadece anahtar kelime, meta arama, indeksleme ya da buna benzer ilk-nesil teknolojileri kullanıyor.                                                      hakia teknolojisi yepyeni bir alt yapı tasarımı ve bu yapıya entegre edilmiş semantik algoritmaları içeriyor.                                                                                                                                       hakia sorulan soruyu algılama ve komple cevap verme kapasitesine sahip bir arama motoru olma yolunda önemli ilk-adımları atmış ve bu becerisini otomatik bir halde "öğrenerek" geliştirmek üzere tasarlanmış. hakia teknolojisinin farkını örneklemek gerekirse, hakia arama motoru “Başağrısını hangi ilaç iyileştirir?” sorusuna “Aspirin migrene iyi gelir” gibi bir cevap getirebilecektir. Soru ve cevap cümlelerindeki hiçbir kelime aynı değildir.

11 Temmuz 2008 Cuma

web 3.0 (semantik web) & webOS Operating System

 Yakın zamanda webin yeni versiyonu 3.0 hayatımızda iyice kendini hissettirecek gibi görünüyor web 3.0 ın ise ilk göstergesi semantik web dediğimiz anlamsal web. Bu konuda arama motorları devreye giriyor örneğin google yazdığımız sorduğumuz herhangi bir cümlede karşımıza alakası olmayan bir çok spam ve reklam içerikli bilgilerin çıkması ve işimizi geciktirmesi tahammül edemeyeceğiz bir sorun haline gelmiş durumda. 

İş te bu da bir PROBLEM bundan yani bu problemden çok mutluyum çünkü problem var herşey var demek iyi bir problem var ki hemen çözümü araştırılmaya başlanıyor sağolsun HAKİA semantik aramayı keşfedik hala üzerinde çalışan bir kurum. artık türkçeside var. Bu hakia projesi web 3.0 ın ilk örnekleri arasında. Semantik arama denildimi akla ilk gelen hakia olmuş durumda. Bu konuda Microsoftunda çalışmaları var hatırlayanlar vardır belki yakın tarihte semantik arma şirketi olan bir şirketi bünyelerine kattılar herkes bu şirketin hakia olmasını beklerken microsoft powerset'i satınalarak bünyesine kattı.  Şimdi gözler google da aslında oda tutup Hakia yı satınalabilir yada ortak olabilir diye düşümeden edemiyorum.

İki başlık kullandım bunlardan İkincisi ise yine yeni bir trend internetin hızlanmasıyla daha da yaygınlaşacak nedir? WEB OPERATING SYSTEM  webOS yani artık bilgisayarımıza kurduğumuz işletim sistemileri vista ,xp , linux vs.. artık herhangi bir programı veya sistemi kendi bilgisayarımıza kurmaya gerek kalmadan herşeyi internet üzerinden yapmamızı sağlayacak bir sistem. 

işte buda web 3.0 ve üstü versiyonlar için. daha önceden bu işe ilk kalkışanlar yani ataları yine microsoft tur. microsoft yine bir soruna çözüm olarak yani yine bir problem (iyiki varsın problem)    çözüm olarak o problemde korsan programları önlemek; için ofis programını artık internetten servis olarak vererek başlattı. yani ofis ile işimiz olduğu zaman gidip bilgisayarımıza ofis kurmaya gerek kalmadan internet üzerinden işlemlerimiz yapıp kullandığımız kadar ücret karşılığında bu hizmeti veriyor.

Bir zamanlar artık herşey web dediklerinde hafiften gülümserdim artık çook çook iyi anladım bunuda webOS lerin çıkması sağladı webOs ler demek bilgisayarın artık hep internette demek. işlemciye hardiske felan ihityacın yok demek gibi birşey:-) internette senin sanal bir bilgisayarın varmış gibi bütün bilgisayarda yaptığımız işleri internet üzerinden yapacağız. Yine ilk örnekleri de hazır. Bir= Wubuntu       iki= ghost     üç ....

Artık Herşey WEB                                       

9 Temmuz 2008 Çarşamba

Imagine Cup 2009


İmagine cup 2008 in sona ermesinin ardından, imagine cup 2009 un teması ve gerçekleşeceği yer belli oldu..

2009 da imagine cup Mısırda gerçekleşecek... (nezaman istanbula gelecek sabırsızlıkla bekliyoruz. ama sanırım microsoft türkiye ekibi bu konuda biraz önemsemez davranıyorlar.)

Imagine Cup 2009 un teması ise bu sene ki kısır temadan akıllanıp biraz geniş tutmuşlar sanırım ve  "Çağımızın en zorlu sorunları için teknoloji çözümleri üretme" geçmişler.

Bu sorunlar ise Birleşmiş Milletler'in 21.Yüzyıl Gelişme Hedefleri (Millennium Development Goals) olarak belirlenen 8 hedef. 

Bunların en başınıda bu günler de sık sık haberlerde duyduğumuz açlık. yani gıda sorunu. Bu gün haberlerde mesela mercimekten bahsediyorlardı daha önce pirincin başına gelenleri herkes biliyor. Kaybolan arılar var bunlar nereye gidiyo.. aa aslında mütiş bir fikir geldi aklıma hemen katıla bilirim bu fikirle;  

Merak etdiyseniz sölim kaybolan arıları bulmak:) Artık gps mi takarız naparız onu bilmem:) Çok ciddiye almaya gerek yok diye söyledim bunu çünkü türkiyeden çıkmak çok zor ve şans faktörü ilk kriter:(  Sizde çok büyük uğraşlar verip bütün mesainizin harcanıp ortaya çıkan ürünü karşınızda uyuyan bir juriye anlatırken bana hak verip kafanızı vurmayın diye söledim. 

 Ama mutlaka katılmak lazım çok büyük tecrübeler ediniyorsunuz.

8 Temmuz 2008 Salı

Imagine cup 2008 Dünya finali Sonuçları

Ve uzun bir maratonun sonunda imgine cup 2008 in birincisi belli oldu.. 1. liği Avusturalya aldı

"Winners of 2008 Imagine Cup Announced!!!!
And the winners are...
 
Software Design
• First place: Australia — Team SOAK
Team Members: David Burela, Dimaz Pramudya, Ed Hooper, Long Zheng
• Second place: Slovakia — Team Housekeepers 
Team Members: Marián Hönsch, Michal Kompan, Jakub Šimko, Dušan Zeleník
• Third place: Hungary — Team DigitalMania 

Team Members: Ákos Kapui, Laszló Zöld, Bálint Orosz, Gergely Orosz"

Sıralama yukarıdaki gibi oluşuyor. Ah Türkiyem hiç bir kategoride yok neden böyle diye bir durup düşünmek lazım.. 

                                                     NEDEN.....?

Imagine Cup 2008 world finals Winners

Software Design
First place: Australia - Team SOAK
Team Members: David Burela, Dimaz Pramudya, Ed Hooper, Long Zheng
Second place: Slovakia - Team Housekeepers 
Team Members: Marián Hönsch, Michal Kompan, Jakub Šimko, Dušan Zeleník
Third place: Hungary - Team DigitalMania 
Team Members: Ákos Kapui, Laszló Zöld, Bálint Orosz, Gergely Orosz

Embedded Development
First place: Singapore - Team Trail Blazers 
Team Members: Pinto James Dominic, Shi Ben Yong, Hu Shuhan, Denver Lim
Second place: TIE 

Ireland - Team AcidRain 
Team Members: Brian Byrne, Aodhan Coffey, Karl O'Dwyer

China - Team Wings
Team Members: Shibiao Xu, Junjie Li, Zhongjie Wang, Lei Yan
Third place: Poland - Team Aero@PUT
Team Members: Piotr Kryger, Mikołaj Małaczyński, Jakub Pawłowski, Piotr Slęzak

Game Development
First place: Brazil - Team Mother Gaia Studio 
Team Members: Guilherme Campos, Helena Van Kampen, Rafael F. Costa, Túlio Sória 
Second place: Belgium - Team Drunk Puppy Productions
Team Members: Kenny Deriemaeker, Filip Van Bouwel, Timothy Vanherberghen, Jeroen van Raevels
Third place: Korea - Team GOMZ 
Team Members: Kim Dong Hoon, Kim Ki Hwan, Park Min Kyu 

"Project Hoshimi" (Programming Battle)
First place: Russia - Team Red Devils
Team Members: Ilya Grebnov, Sergei Grebnov
Second place: China - Team Zephyr 
Team Members: Peng Guo, Jiaze Huang
Third place: Ukraine - Team Dream Team 
Team Members: Pavlo Liapota, Margaryta Skrypachova

IT Challenge
First place: France - Jean-Benoit Paux
Second place: Romania - Cosmin-Viorel Ilie
Third place: China - Yan Liu

Algorithm 
First place: Ukraine - Roman Koshlyak
Second place: Hungary - Szilveszter Szebeni
Third place: Japan - Naohiro Takahashi

Photography
First place: United States - Team Provisio

Team Members: Jennifer Hui, Melissa Hui
Second place: Austria - Team Austria

Team Members: Rosa Maria Binder, Benedikt Wurth
Third place: Croatia - Team Voodoo Delirum

Team Members: Duje Nebojša Pandžić, Martin Štokić

Short Film 
First place: Korea - Team NEIP

Team Members: Il Jin Joung, Seong Ran An, Yeun Jun Choo, Sung Wook Lee
Second place: Mexico - Team Lava Lamp

Team Members: Grace Montoya, Aldo Murillo
Third place: Canada - Robotree 

Team Members: Drake Birmann, Ryan Morrison, Media Ridha, Dan Tran

Interface Design
First place: United States - Team IU EcoVis

Team Member: David Roedl, William Odom
Second place: Canada - TeamGreeNet 

Team Members: Jin Fan, Kevin Muise
Third place: France - Team Edelweiss

Team Members: Johanna Rowe, Steven Muhr

6 Temmuz 2008 Pazar

İmagine cup 2008 de Dünya Finali finalistleri

 Dünya finalinde sona doğru yaklaşırken Yarı finalistler arasında yapılan sunumlar sonucu  bu gün finale kalan projeler açıklandı;

Software Design Finalists 

Australia – SOAK (Smart Operational Agricultural toolKit) 

Team members: David Burela, Dimaz Pramudya, Ed Hooper, Long Zheng 

  
Brazil – Ecologix 

Team Members: Carlos Eduardo Rodrigues, Eduardo Sonnino, Renato Ferreria, Roberto Sonnino 

  
China – UniqueStudio 

Team Members: Jing Pan, Yang Liu, Haojian Jin, Zhou Yan 
 

Hungary - Digital Mania 

Team Members: Ákos Kapui, Laszló Zöld, Bálint Orosz, Gergely Orosz 

  
Portugal – (void*) 

Team Members: André Sousa, Marco Barbosa, Martinha Rocha, José Faria 

  
Slovakia - Housekeepers 

Team Members: Marián Hönsch, Michal Kompan, Jakub Šimko, Dušan Zeleník

5 Temmuz 2008 Cumartesi

İmagine cup 2008 dünya finalinde yarı finalistler belli oldu.

 İmagine cup dünya finali sona doğru yaklaşırken yarı finalistler belirlendi. Sonuç beni hiçde şaşırtmadı. Çünkü Türkiye yarıfinalistler arasında yok:(  Ben bunu daha 9 mayıs akşamı söylemiştim. İsterseniz bakın bloğumda da yazıyor. Buradan bizim türkiye finalindeki juriye gönderme yapmadan geçmek olmaz değil mi.!!! Buyrun efendim neoldu yarıfinale bile kalamadı türkiye. Ee Türkiyede ki juriye saygımız sonsuz ama sonuç ortada be kardeşim, bir yerde  bir yanlış var. Ya birde yarı finale kalan projelere bakın sizde bana hak vereceksiniz. 

işte o güzelim projeler mutlaka inceleyin

Australia:       Team SOAK 
Brazil:             Team Ecologix 
China:             UniqueStudio 
Croatia:          The Wall of Balance 
France:          Team WelkHome 
Hungary:      Team DigitalMania 
Singapore:    Team MamaGaia 
South Africa: Team Smile 
Korea:          Team TreeTalk 
Russia:         Team Ignition 
Slovakia:     Team Housekeepers

4 Temmuz 2008 Cuma

Müzik 2.0 veya MT9 (yeni mp3 formatı)

Yeni mp3 formatı olarak Electronics and Telecommunications Research Institute etri üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bu yeni format web 2.0'ın üzerine dünyamıza yeni bir 2.0 tabiri getirecek gibi.

Nedir müzik 2.0 derseniz mt9 da diyebilirsiniz. Mt9 sayesinde herhangi bir şakının içinden sesi ve müziği hatta müziğin içerisinde enstrümanlarıda ayrı ayrı dinleyebilirsiniz?

Bu mt9 u iyi belleyin yakın zamanda hayatımıza samsung gibi dev firmaların da içinde bulunduğu şirketler tarafından sokulacak.

Ben böyle bir şeyin olmasını henüz mp3 tabiri ile tanışmadan düşünüyordum bu güne yetişti:) 

Elveda Bill Gates ;(


Daha önce de duyurulduğu gibi Bill gates Microsoftaki tam zamanlı görevini bırakarak vaktini Bill & Melinda Gates vakfına ayırıyor olacak.  Ve O gün.. videolara konu olan karikatürleri çizilen o gün geldi ve geçti Artık, sevgili Çok sevdiğim ve en büyük idolüm olan Bill gate artık 27 HAZİRAN 2008 tarihinden itibaren  Microsoftan. Yani kendisiyle hani nasıl derler sembolleşmiş olan dünyanın bir numaralı şirketi olan Microsoftan ayrıldı, ama yine Başkanı olmaya devam edecek. Ve liderlik ekibi Steve Ballmer, Craig Mundie ve Ray Ozzie'den oluşacak.